PAQ Research

Děláme nezávislý výzkum. Jak se financuje PAQ Research

Většinu peněz máme od soukromých dárců. Veřejné prostředky pochází hlavně z výzkumných grantů.

Kdo vás platí, ptají se nás občas lidé. To je pochopitelná a důležitá otázka. Vstupujeme do veřejného prostoru, měli bychom proto být maximálně transparentní. Snažíme se o to. Informace o našem fungování máme na webu. Na někoho to ale může být příliš strohé či utopené. Řekli jsme si proto, že by příběh PAQ zasloužil podrobnější výklad. Tady je.

Výzkumná organizace PAQ Research přináší nezávislý výzkum. Věnujeme se hlavně vzdělávání a sociálním podmínkám – zejména dávkám, exekucím a daním. V tom vidíme pákové body, které mají největší vliv na kvalitu života v Česku. Známá věc, máme to rozepsané v naší misi. Ale co ty peníze. Většinově naši práci platí soukromí dárci. Menší část rozpočtu máme i z veřejných zdrojů. Pojďme si to rozebrat.

Podíl veřejných peněz postupně klesá

Neziskovou organizaci PAQ Research jsme založili na konci roku 2021. Aktuálně její práci podporuje na 20 soukromých donorů či nadací. Počítáme jen ty, kteří darují alespoň 50 tisíc Kč ročně. Nad to nás menšími částkami podporují desítky drobných dárců. Seznam hlavních podporovatelů má kdokoliv k dispozici na webu a ve výroční zprávě.  

Dary posuzujeme vnitřním kodexem. Nebereme peníze od společností spojených s návykovými látkami a dalších zájmových skupin, kterých se přímo dotýkají naše studie. Děláme nezávislý výzkum a uvědomujeme si, že na naší integritě závisí naše důvěryhodnost. 

Část peněz máme i z veřejných zdrojů. V roce 2022 dělaly veřejné peníze 9 % rozpočtu zapsaného ústavu, o rok později 4 %. 

Zároveň stále existuje předchůdkyně neziskovky – společnost s ručením omezeným PAQ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Prokop Analysis and Quantitative Research, s.r.o., která vznikla v roce 2019. Firma postupně tlumí svou činnost, její úkoly většinově převzala neziskovka, která se pro naše výzkumné účely hodí mnohem víc, jak jsme zjistili až časem. Firma nicméně dokončuje realizaci grantů, které jsme vysoutěžili před rokem 2021. Má proto větší poměr veřejného financování, byť ji postupně uspáváme.

Když oba subjekty sečteme, podíl veřejných peněz dělá v letech 2022-3 celkem 29 %. Co je důležité, firma daruje od roku 2023 veškerý svůj zisk neziskové organizaci, její náklady a výdaje nejsou předmětem fundraisingu a transparentnost zajišťuje oddělené účetnictví.

Jaké veřejné peníze dostáváme

Jedná se hlavně o granty od Technologické agentury ČR, která podporuje výzkum. Výstupy najdete tady, tady či tady. Menší část peněz máme od Sociologického ústavu AV ČR a Českého rozhlasu, s nimiž spolupracujeme dlouhodobě na projektu Život k nezaplacení, v němž sledujeme hospodaření domácností. Velká část těchto financí šla rovnou partnerům, s nimiž projekty vypracováváme, a subdodavatelům, jako jsou sběrové agentury.

Daňové studie platíme z volných peněz

Nezávislost představuje podmínku dobrého výzkumu. Ceníme si proto nezávislosti jako nejvyšší hodnoty. Tomu odpovídají naše zásady, které uplatňujeme vůči financování. Záleží nám na pestrosti zdrojů. Žádný jeden z nich – veřejný grant ani soukromý dárce – by dlouhodobě neměl tvořit víc než třetinu našeho rozpočtu. V naší fundrasingové strategii se proto snažíme o co nejvíc diverzifikovaný mix soukromých donorů, nadací, grantů a malých dárců. To se nám daří.

Stále ale zbývá vysvětlení, jak se to má se vztahem k našim podporovatelům. Co všechno určují? Pojďme na to.

Část peněz dostáváme na projekty, které mají předem určené zaměření. To znamená, že máme dohodnuté téma, nikoliv výsledek výzkumu – ten vždy záleží jen na nás, respektive na datech. Dobrý příklad může být Mapa vzdělávání. Podporuje ji Nadace České spořitelny, která se dlouhodobě věnuje školství. Domluvili jsme se, že uděláme původní web, na kterém ukážeme nerovnosti ve vzdělávání. Všechno ale počítáme, analyzujeme a píšeme my samotní. Výsledky a doporučení závisí jen na naší výzkumné integritě. 

Zbytek donorských peněz není vázaný na konkrétní projekty. Financujeme z nich studie a analýzy, které vychází z naší veřejně dostupné a nezávislé strategie. Patří sem i naše daňové studie, kterým se věnuje ze stejných důvodů jako vzdělávání či dávkám: souvisí se sociální mobilitou a prosperitou. Daně zkoumáme relativně krátce, dělají asi desetinu naší produkce, reakce ale budí nadproporční. Pochopitelně. Daně platíme všichni, máme na ně proto názor. 

Stojí proto za zdůraznění, že daňové studie platíme z volných peněz. Existuje jediná výjimka, kdy daňový výzkum spolufinancují veřejné zdroje. Jedná se o stále probíhající studii o postavení OSVČ na trhu práce, kterou připravujeme ve spolupráci s Výzkumným ústavem bezpečnosti práce. Žádná z ostatních daňových studií nemá veřejné financování. 

Děláme kritický a nezávislý výzkum. Na tom stojí naše integrita a víme, že i naše veřejná relevance. „Pracujeme transparentně a usilujeme o nejvyššími standardy výzkumné praxe. Při výzkumu daňového mixu se řídíme principy dobrého daňového systému, které vychází z ekonomické teorie a praxe ve světě. Nad to spolupracujeme s renomovanými ekonomy a dalšími odborníky. Na všech našich studií se přímo podílí či nám je oponují,“ vysvětluje vedoucí daňového týmu ekonom Petr Vilím. 

Věcnou kritiku vždy vítáme – pište nám!

Přinášíme unikátní data o nejpalčivějších problémech Česku, na nich stavíme výzkumně podložené podklady řešení. Usilujeme o rovný přístup ke kvalitnímu vzdělávání, posílení sociální mobility, rozvoj regionů a funkční a vstřícný stát.

Vítáme kritiku naší práce. Věříme v produktivní sílu neshody. Snažíme se z veřejných výtek poučit. Skepse k vlastnímu úsudku ostatně představuje podmínku dobré výzkumné práce. Všichni autoři a autorky studií mají proto veřejně dostupné e-mailové adresy. Rádi se s kýmkoliv pustí do dialogu. Psát nám můžete i na obecnou adresu info@paqresearch.cz.

A pochopitelně můžete naši nezávislou práci i finančně podpořit.

PAQ Research do vaší schránky

Všechny studie a články vám ještě čerstvé doručíme e‑mailem. A máme i měsíční newsletter o všem podstatném. Přihlaste si.

Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.